Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Bachas “After Sales Service”

    Ένας από τους "δια βίου" γυμναστές είναι και ο Δημήτρης Χασανίδης
   Για κάποιους γυμναστές το εκπαιδευτικό τους λειτούργημα τελειώνει με την συμπλήρωση του σχολικού ωραρίου ή τη λήξη του έτους (με την αρχή των γραπτών εξετάσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Από τα χρόνια δε των σπουδών μου στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. δεν θυμάμαι κανέναν μεγαλόσχημο καθηγητή που να διατηρούσε επαφή φιλική, κοινωνική ή συναδελφική με τους φοιτητές. Για κάποιους άλλους το λειτούργημά τους ασκείται δια βίου, χωρίς ανάπαυλα στις γιορτές και το καλοκαίρι, και η μεγαλύτερη τιμή και αναγνώριση από όλες είναι η παρουσία και η συμμετοχή των μαθητών τους σε εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες. Ακόμη δε μεγαλύτερη τιμή είναι η σύμπραξη τους μέσα στον αγώνα με τους μαθητές τους καθώς αγωνίζονται ως συμπαίκτες και όχι όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με τον γυμναστή τους “ex officio” ως προπονητή ή εφόρο.
    Τη φετινή σχολική χρονιά πολλοί ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου Γ.Ε.Λ. και του 1ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησα, οι οποίοι διέθεσαν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους και με τίμησαν με τη συμμετοχή τους στα αθλήματα που καλλιεργούνται στον σύλλογο μου. Κάποια από αυτά είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά και είναι δύσκολο ένας μαθητής να αφιερώσει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του καταπονούμενος, εάν δεν εμπνέεται από το άθλημα, τους συμπαίκτες και το κλίμα της ομάδας που γράφτηκε. Η συμμετοχή τους με γέμισε υπερηφάνεια.
    Ας αρχίσω την παρουσίαση τους από όσους συμμετείχαν στην πιο πρόσφατη αθλητική διοργάνωση όπου οι μαθητές μου (και εγώ) πήραμε μέρος.
 ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
     Η ομάδα μας όπως παρατάχθηκε στο Πρωτάθλημα
   Τρεις μαθητές του 5ου Γ.Ε.Λ. αγωνίστηκαν στο Πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών με το «σκουφάκι» της Αθλητικής ΄Ενωσης Καλαμαριάς «ο Άγιος Νικόλαος» σε μια διοργάνωση πολύ απαιτητική και δύσκολη που πραγματοποιήθηκε στο Ποσειδώνιο από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου. Ο Παναγιώτης Δέλλιος, ο Χριστόφορος Μένος και ο Αλέξανδρος Γκογκαλάτζε έπαιξαν πέντε πολύ δύσκολους αγώνες. Συμπαίκτες τους ήταν και τρεις εκπαιδευτικοί, δύο γυμναστές (ο γράφων και ο Κώστας Ορφανίδης) και ο καθηγητής πληροφορικής Γιώργος Δρόσος. Μπείτε στην ομάδα του Facebook με το όνομα «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ» και δείτε πολλές φωτογραφίες και σχόλια από τη διοργάνωση.
ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
    Η "Νέμεσις" με βασικό τερματοφύλακα τον Κυριάκο Μυλωνά
   Ο Κυριάκος Μυλωνάς μαθητής του 5ου Γ.Ε.Λ. υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας μας, της «Νέμεσις» Μενεμένης στους αγώνες του φετινού Πρωταθλήματος της Α’ Τοπικής Κατηγορίας Ανδρών της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και κερδίζοντας τον θαυμασμό και την εκτίμησης συμπαικτών και αντιπάλων του. Ο Κυριάκος είναι ποδοσφαιριστής του «Μέγα Αλέξανδρου». Μετά τη λήξη του Πρωταθλήματος και του σχολείου ο Μυλωνάς υπηρέτησε το άθλημα και στην άμμο παίζοντας στα Τουρνουά του Μακεδόνα στην Πολίχνη (μαζί με τον συμμαθητή του Μιχάλη Κόπτση) και στο Τουρνουά της Περαίας.
Και στην άμμο της Περαίας ο Μυλωνάς φέτος
Συμπαίκτης και αντίπαλος του κατά περίσταση ήμουν και εγώ. Μπείτε στην ομάδα του Facebook με το όνομα “Tournoua Beach Handball "Polichni" 2009-2010” και δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες μας και στο μπλογκ μας για τη Χειροσφαίριση η «Χειροσφ-αίρεσις».



ΣΤΙΒΟΣ
    Ο Αλέξανδρος Γκογκαλάτζε στην αφετηρία των 1500 μέτρων
   Στα «Ζαχαριάδεια 2010» αγωνίστηκα μαζί με δύο εξαιρετικούς αθλητές και μαθητές του 5ου Γ.Ε.Λ. οι οποίοι, εμπνεόμενοι και από την εμπειρία των σχολικών αγώνων στίβου όπου το Σχολείο μας και οι ίδιοι διέπρεψαν, γράφηκαν στην ομάδα του «Ελλάνιου Ζευς» Καλαμαριάς. Ο Αλέξανδρος Βακόλας έτρεξε στα 400 μέτρα Παίδων (σε μια διοργάνωση όπου σε άλλη σειρά αγωνίστηκε ο πρωταθλητής Παντελής Ιακωβάκης) και ο Αλέξανδρος Γκογκαλάτζε έτρεξε τα 1500 μέτρα Παίδων με πολύ καλό χρόνο Σε αυτούς τους αγώνες οι γυμναστές Γιάννης Μπαχάς και Κώστας Ορφανίδης διακρίθηκαν στη Σφαιροβολία, όπου κατακτήσαμε και μετάλλιο, και στη Δισκοβολία. Εκτενές ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε και στο μπλογκ της ομάδας μας Στίβου ο «Αγών».
ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗ
    Η Στέλλα Στανιτσίδου και η Νικολέτα Κουμανδράκη από διαφορετικά σχολεία στην ίδια όμως ομάδα
   Τη μαζικότερη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του 5ου Γ.Ε.Λ. και του 1ου Γυμνασίου είχαμε στην Αντιπτέριση όπου η χάρη τους έφθασε μέχρι το Σιδηρόκαστρο για την τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής Κατηγορίας. Οι μαθητές του 5ου Γ.Ε.Λ. Βασίλης Τελίδης, Βάκουλη Ελένη, Στανιτσίδου Στέλλα, Γκανάτσιου Κέλλυ και Λασκαρίδης Στέφανος και του 1ου Γυμνασίου Μποζοϊδου Χριστίνα, Κελεσίδου Μαρία, Κουμανδράκη Νικολέτα, Κωνσταντίνα Σενγκιέρκη και Δημήτρη Μαρία έπαιξαν Μπάντμιντον με τα χρώματα του Μακεδόνα και της Νεμέσεως στο Σχολείο τους και στα γήπεδα της Θεσσαλονίκης διακρινόμενοι και πρωτίστως ευχαριστούμενοι από τη συμμετοχή τους.
    Σε όλα τα γήπεδα της πόλης και όχι μόνο  
   Ίσως ο Στεπάν Παρτεμιάν, που θα διδάξει το άθλημα στους γυμναστές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, αναφερθεί στο παράδειγμα μου όπως έκανε στο παρελθόν στους φοιτητές του, της ειδικότητας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Ρεπορτάζ από την πλούσια αγωνιστική τους δραστηριότητα υπάρχει στο μπλογκ «Ο Πτεροδάκτυλος» για την Αντιπτέριση.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2010 αρχίζει μια νέα σχολική χρονιά όπου οι παλιοί φίλοι, μαθητές και συμπαίκτες μου θα γνωριστούν με τους νέους που ελπίζω ότι θα «αρρωστήσω με τον ιό» της συμμετοχής και της αγωνιστικότητας και θα τους οδηγήσω στα γήπεδα για να αναζητήσουν εμπειρίες άθλησης. Πιστεύω να συμφωνείτε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και καταξίωση για μένα και τους συνεργάτες μου από τη συμμετοχή των μαθητών μου στην αθλητική δραστηριότητα των σωματείων μας, ιδίως όταν σε κάποιες περιπτώσεις (σχεδόν σε όλες φέτος εκτός από το Μπάντμιντον όπου η Ομοσπονδία απαγορεύει τη συμμετοχή των «μεγάλων» στα Πρωταθλήματα) φοράω την ίδια φανέλα και παίζω ως συμπαίκτης των μαθητών μου.
    Για την πρωτοβουλία μου όμως να παραινέσω μαθητές και μαθήτριες των σχολείων που υπηρέτησα στη Θεσσαλονίκη την προπέρσινη χρονιά να εγγραφούν χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση σε αθλητικούς συλλόγους και να αθληθούν συμμετέχοντας σε μια αθλητική οικογένεια, κατηγορήθηκα και απολογήθηκα . Ίσως για κάποιους είναι προτιμότερο οι μαθητές μας να είναι μέλη συνδέσμων οπαδών ή αδρανή υλικά που πρέπει να πιάνουμε με στολή και γάντια. Σας παραινώ να δείτε την ταινία «Football Factory» (Εργοστάσιο Ποδοσφαίρου) όπου ενώ το θέμα είναι ο χουλιγκανισμός στο Ποδόσφαιρο δεν παρουσιάζεται ούτε μια σκηνή από το εσωτερικό γηπέδου αφού οι πρωταγωνιστές της ελάχιστα ή καθόλου δεν ενδιαφέρονται για το άθλημα . Έτσι θέλουν κάποιοι τους μαθητές μας;
    Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μου ο Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ κ. Νίκος Βαδραχάνης
   Ευτυχώς δεν έλειψαν και οι έπαινοι από συναδέλφους που εκτιμώ (όπως ο Αντώνης Κεραμιδάς σχεδιαστής της ιστοσελίδας των Αθλητικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής της Α. Θεσσαλονίκης ), προπάντων όμως από τους μαθητές μου και τους γονείς τους για τις πρωτοβουλίες μου. Όσο δε για τους «συναδέλφους» μου που με κατηγόρησαν διότι εγγράφω μαθητές (και μάλιστα δωρεάν) στις ομάδες μου θα τους απαντήσω με τα λόγια του Αγάθων (5ος αι. π.Χ.): « Τρία πράγματα πρέπει να θυμάται όποιος βρίσκεται στην εξουσία, πρώτο, ότι κυβερνάει ανθρώπους, δεύτερο ότι διαχειρίζεται την εξουσία σύμφωνα με τους νόμους, τρίτο ότι δε θα κυβερνά αιώνια».
    Αλλά και ο συνάδελφος γυμναστής που αρθρογραφούσε παλαιότερα στην «Αθλητική Μακεδονίας» (ο «Πρόεδρος») αποπειράθηκε να με καταβάλλει παρεξηγόντας σκόπιμα τις προθέσεις μου και ειρωνευόμενος , εκτός από τον τίτλο του μπλογκ μου, και τις σπουδές μου στην Αθλητική Δημοσιογραφία αλλά και το ενδιαφέρον μου ακόμα για την heavy metal μουσική !!!. Ας είναι. Συνεχίζω ακάθεκτος.